Positieve Gezondheid
Gezond zijn gaat over meer dan niet ziek zijn
We vinden het belangrijk dat het accent in onze praktijk niet alleen ligt op ziekte. Maar vooral op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. De methode Positieve Gezondheid helpt daarbij.
Denken in mogelijkheden
In de zorg ligt de focus doorgaans op de ziekte of aandoening. De aandacht gaat uit naar klachten, gezondheidsproblemen en hoe we die kunnen oplossen. Bij Positieve Gezondheid ligt het accent niet (alleen) op ziekte, maar op mensen zelf, op veerkracht, aanpassingsvermogen en op eigen regie. Want gezondheid gaat over meer dan niet ziek zijn!
Nieuw perspectief brengt u in beweging
Gezondheid gaat verder dan lichamelijke klachten. Het is vaak net zo belangrijk om van betekenis te zijn, u nuttig kunnen maken, voor u zelf kunnen zorgen of kunnen genieten van dingen.
Gezondheid gaat ook over uw grenzen kennen. Lekker in uw vel zitten. En het gevoel van controle hebben over uw leven.
Aan de slag met Positieve Gezondheid
Via de website mijnpositievegezondheid.nl of de gratis app Positieve Gezondheid kunt u een vragenlijst invullen. Er zijn vragenlijsten voor kinderen, jong volwassenen en volwassenen.
Mijn Positieve Gezondheid gaat uit van zes onderdelen:
- Lichaamsfuncties; Ik voel me gezond en fit
- Mentaal welbevinden; Ik voel me vrolijk
- Zingeving; Ik heb vertrouwen in mijn eigen toekomst
- Kwaliteit van leven; Ik geniet van mijn leven
- Meedoen; Ik heb goed contact met andere mensen
- Dagelijks leven; Ik kan goed voor mezelf zorgen
De uitslag is voor iedereen anders
Deze zes onderdelen zijn allemaal belangrijk om u goed te voelen. Binnen elk onderdeel zijn er zeven stellingen. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben tevreden over waar ik woon en met wie’, ‘andere mensen nemen mij serieus’ en ‘ik kan goed voor mijzelf zorgen.’ Bij elke stelling kun je aangeven in hoeverre je het ermee eens bent.
De uitslag komt in de vorm van een spinnenweb (zie afbeelding). Met deze afbeelding kunt u in gesprek gaan met één van onze huisartsen of praktijkondersteuners.
Het is ook verstandig om de uitslag te bespreken met uw partner of iemand anders die u vertrouwt. Ga na wat u zou willen veranderen en bespreek samen hoe u dat het beste kunt aanpakken.